معرفی کاخ یاقوت سرخه حصار

ناصرالدین شاه، یکی از معروف‌ترین پادشاهان سلسله قاجار بود که دستور ساخت کاخ‌های زیادی را در سراسر تهران داد که امروزه به مکان‌ های تاریخی تبدیل شده اند. یکی از این کاخ‌ها که در منطقه سرخه حصار بنا شد، کاخ یاقوت نام دارد. در حقیقت این کاخ از دو عمارت کوشک بیرونی و حرم‌خانه تشکیل شده است. شاید برای شما جالب باشد اگر بدانید که این کاخ نزدیک به ۲۰۰ اتاق دارد. در گذشته علاوه بر این عمارت، بناهای دیگری همچون کاروانسرا، سربازخانه و گرمابه نیز در محوطه کاخ وجود داشت. در ادامه این مطلب به معرفی کاخ یاقوت سرخه حصار می‌پردازیم.

تاریخچه کاخ یاقوت

کاخ یاقوت در دوران حکومت ناصرالدین شاه قاجار و در سال ۱۲۶۲ هجری شمسی، ساخته شد. این کاخ به دلیل قرار گرفتن در منطقه سرخه حصار، بام کاخ سرخه حصار نیز شناخته می‌شود. با در نظر گفتن دو عمارت کوشک بیرونی و حرم‌خانه، می‌توان گفت که این کاخ در حدود ۲۰۰ اتاق دارد. طبق مدارک به جا مانده در تاریخ، در کنار کاخ یاقوت بناهایی نظیر کاروانسرا، سربازخانه و گرمابه، وجود داشته که متاسفانه با گذر زمان نابود شده‌اند. جالب است بدانید که این کاخ محل تولد ضرب‌المثل‌هایی نظیر (( بادمجان دورقابچین)) و (( یه آشی برات بپزم که یه وجب روش روغن باشه)) است.

تاریخچه کاخ یاقوت

جالب است بدانید که شاه برای ساخت این کاخ، چیزی در حدود ۱۵ هزار تومان هزینه کرده است. طبق متون تاریخی، کاخ یاقوت در گذشته دچار آتش‌سوزی شده و پس از آن مرمت گشته است. این کاخ اولین بنای ایرانی بود که کاملاً مطابق با سبک معماری اروپایی ساخته شد. جالب است بدانید که ایوان موجود در بالای در ورودی، بر اساس معماری اروپایی، نشان دهنده وجود شخصیتی مهم و ابراز احساسات به مردم است.

کاخ یاقوت سرخه حصار کجاست

شاید برای شما جالب باشد اگر بدانید که در سال ۱۳۳۶ هجری شمسی، طبق تصویب مجلس شورای ملی، کاخ یاقوت و باغ اطراف آن به سازمان بیمه‌های اجتماعی، واگذار شد. پس از گذشت زمان این کاخ تبدیل به بیمارستانی ریوی شد و بخش‌های روانی و جراحی به آن افزوده شد. در سال ۱۳۵۵ با تصویب مجلس این کاخ به بیمارستانی عمومی بدل گشت و در حال حاضر از آن به عنوان بیمارستان فوق تخصصی قلب دکتر لواسانی استفاده می‌شود.

موقعیت مکانی

در صورتی که به کاخ یاقوت سرخه حصار علاقمند شده‌­اید و قصد بازدید از آن را دارید، باید تا انتهای اتوبان شهید همت رانندگی کنید. پس از گذشتن از این اتوبان، در ابتدا جاده آبعلی و جنب پارکینگ اتوبوس‌رانی، می‌توانید بیمارستان دکتر لواسانی را ببینید. کاخ یاقوت سرخ در محوطه این بیمارستان قرار دارد و برای بازدید از آن باید از حراست بیمارستان، مجوز بگیرید.

سخن پایانی

در این مطلب سعی شد تا اطلاعاتی درباره کاخ یاقوت سرخه حصار و تاریخچه آن در اختیار شما قرار دهیم. سخنانی به گوش می‌رسد حاکی از اینکه شهرداری منطقه ۱۳ قصد دارد این کاخ را تبدیل به موزه کند؛ از طرفی شهرداری اعلام کرده است که این کار فرایندی زمانبر خواهد بود. حال که قدری با این کاخ زیبا آشنا شدید، پیشنهاد می‌کنیم که حتماً به صورت حضوری از آن بازدید کنید تا بیشتر با تاریخ میهن آشنا شوید.

پست های مرتبط

آشنایی با مرکز تجاری صدف

در شهر‌های استان کردستان و به خصوص سنندج، مرکز خرید و بازار‌های…

آشنایی با بازار بیجار

بازار‌ها به خصوص بازار‌های تاریخی علاوه بر اینکه یکی از مراکز خرید…

بهترین جاهای دیدنی کردستان در فصل بهار

کردستان یکی از بزرگترین شهرهای ایران است که به دلیل طبیعت بکر…

دیدگاهتان را بنویسید