صفحه اصلی > جاهای دیدنی فارس و جاذبه های گردشگری و مکان های تاریخی : آشنایی کامل با آرامگاه حافظیه شیراز و زیبایی های آن

آشنایی کامل با آرامگاه حافظیه شیراز و زیبایی های آن

آشنایی کامل با آرامگاه حافظیه شیراز و زیبایی های آن

فردی به نام خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازی که معروف به لسان الغیب می‌باشد و همچنین جز شاعرین بزرگ در قرن هشتم در ایران می‌باشد و همچنین جز کی سخنوران نامی در جهان به حساب می‌آید. غزل‌های او بسیار خاص و عام می‌باشد و همچنین به دلیل اینکه اشعار او جنبه عرفانی در میان ایرانیان دارد از جایگاه ویژه‌ای برخوردار می‌باشد. بیشتر مردم در مواقع دلتنگی و در مواقعی که یک سری از مناسبت‌های باستانی مانند شب یلدا رخ می‌دهد به حافظ رجوع می‌کنند.

برای کسانی که در این شهر زندگی می‌کنند حافظیه یعنی همان آرامگاه حافظ از مهم‌ترین و اصلی تریم مکان‌هایی است که در شهر آنان می‌باشد. فقط این را باید بدانید که جاذبه‌های گردشگری شهر شیراز بسیار می‌باشد و فقط باید خودتان به آن جا سفر کنید و از آن‌ها بازدید کنید که یکی از این جاذبه‌ها همین حافظیه می‌باشد که امروزه و چه در قدیم به عنوان اصیل و مهم‌ترین نمادی بوده است که از این شهر به جا مانده است. در ادامه این مقاله از وب سایت گردیشه به معرفی مکان تاریخی و دیدنی حافظیه در شیراز همراه دیدنی‌های آن خواهیم پرداخت.

آشنایی کامل با آرامگاه حافظیه شیراز و زیبایی های آن
آشنایی کامل با آرامگاه حافظیه شیراز و زیبایی های آن

حافظیه چه مکانی است؟

حافظیه در شیراز یکی از مهم‌ترین مکان‌های دیدنی در استان فارس می‌باشد. این مکان بخاطر قرارگیری در آرامگاه حافظ سبب شده که به این نام مشهور شود. همچنین باید بگوییم‌یه قبرستان بزرگ در قسمت بخش جنوبی دروازه قرآن معروف در شیراز می‌باشد. حافظ از یک شخصیت جهانی برخوردار است که در هر سال گردشگران زیادی چه داخلی و خارجی را برای بازدید کردن از خود به آن شهر می‌کشاند.

حتی لازم است بگوییم یک سری از کنسرت‌های بسیاربزرگی در این مکان حافظیه برگزار می‌شود که از جمله از بزرگترین و مهم‌ترین کنسرت‌های برگزار شدهمی توان به کنسرت محمد رضا شجریان در سال ۱۳۴۲ و ۱۳۷۰ و همچنین کنسرت استاد ناظری اشاره نمود. امروزه به دلیل تغییرات بسیاری که در سال ۱۳۸۶ آغاز شده این مجموعه بسیار زیبا کاملاً گسترش یافته است. لازم به ذکر است که بگوییم حافظیه فقط مختص به آرامگاه حافظ نیست و تنها به آن محدود نمی‌شود.

این بنا از قسمت‌ها و بخش‌های مختلفی تشکیل شده است که از یک فضای سبز زیبا و یک معماری جذاب و هنرمندانه بهره‌مند می‌شوید. همچنین لازم است بگوییم که آرامگاه خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازی توسط وزارت فرهنگ و هنر و در سال ۱۳۵۴ و با شماره ۱۰۰۹ در یکی از آثار ملی ایران قرار گرفت و در آن فهرست ثبت شد.

آشنایی کامل با آرامگاه حافظیه شیراز و زیبایی های آن
آشنایی کامل با آرامگاه حافظیه شیراز و زیبایی های آن

مسیر دسترسی به حافظیه شیراز

این مکان تقریباً در حد فاصل چهار راه حافظیه و چهار راه ادبیات در طی چندین سال است که سنگفرش شده است. لازم است بگوییم که اول این مسیر قرار بود به یک پیاده راه تبدیل شود و محلی باشد که عبور کردن وسایل نقلیه در آن ممنوع شود. اما امروزه در حال حاضر حرکت کردن هرگونه وسیله نقلیه از سمت چهار راه ادبیات و چهار راه حافظیه مجاز می‌باشد.

در ادامه باید بگوییم که اگر قصد رفتن به این مکان با وسایل نقلیه عمومی را داشته باشید. به غیر از انتخاب تاکسی شما نیز با استفاده از اتوبوس که مسیرشان به سمت چهار راه ادبیات می‌باشد و تعداد خیلی زیادی از آن‌ها وجود ندارد به این مکان بروید اما استفاده کردن از تاکسی به عنوان یک وسیله نقلیه انتخاب بهتری می‌باشد.

آرامگاه حافظیه شیراز
آرامگاه حافظیه شیراز

برای اینکه از تاکسی استفاده کنید در ابتدا شما باید خود را به فلکه گاز برسانید و لازم است بدانید که از این میدان تمامی تاکسی‌ها شما را به سمت حافظیه می‌برند. یکی از مشکلات بزرگ برای رسیدن به این مسیر این است که هنوز که هنوزه هیچگونه خط مترویی در نزدیکیه حافظیه از آنجا عبور نمی‌کند اما در حال برنامه ریزی برای احداث مترو هم هستند.

اگر قصد دارید با استفاده از ماشین شخصی به این مکان بروید در ابتدا بهتر است که به بلوار هفت تنان وارد شوید و پس از گذشت کردن از ۵۰۰ متر به سمت راست پیچیده و پس از آن به خیابانی به نام چهل مقام وارد شوید و آن را تا اخر چهار راه ادبیات همچنان ادامه دهید. در آخر پس از رسیدن شما به چهار راه ادبیات مشاهده می‌کنید که مجموعه حافظیه دقیقاً در سمت راست شما واقع می‌باشد.

آرامگاه حافظیه شیراز
آرامگاه حافظیه شیراز

معماری و ساختمان حافظیه

این آرامگاه بسیار زیبا از بخش‌ها و قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است و لازم است بدانید که هر چیزی در این آرامگاه از مفهوم و معنی خاص خود برخوردار می‌باشد. در ادامه بخشی از قسمت‌های این آرامگاه را معرفی می‌کنیم.

قسمت حیاط جنوبی

این قسمت در اصلی و ورودی این آرامگاه است که در هر دو طرف و سمت آن باغچه‌های گل قشنگی قرار گرفته‌اند که میان ان‌ها را دو عدد استخر بزرگ واقع می‌باشد. لازم است بگوییم که این بخش جنوبی نمادی از مادیات می‌باشد که با هرچه نزدیک‌تر شده به قسمت‌های بخش‌های شمالی آن که مزار حافظ قرار گرفته این بخش از بند‌های انسانی ر‌ها می‌شود و با بالا رفتن از پله‌های آن به سمت عرفان و فلک بیشتر نزدیک می‌شوید و باز با پایین آمدن از ان پله‌ها همانند یک تعظیم کردن خورشید عمل می‌کنید که در برابر آرامگاه اصلی واقع می‌باشد. این ۹ عدد پله تشکیل شده که به معنای ۹ آسمان می‌باشد.

قسمت آرامگاه مرکزی

این قسمت از بخش‌های این بنای زیبا از جنس مسی از قسمت‌هایی از مزار حافظ می‌باشد که ارتفاع آن به ۱۰ متر می‌رسد. این مکان نماینگر و نشان دهنده آسمان می‌باشد و مانند کلاهی است که درویشان ترک از آن استفاده می‌کردنند. در رنگی که برای درون این گنبد به کار رفته از رنگ‌هایی که نماد عرفان می‌باشد استفاده شده است و آن‌ها را با آن تزئیین کرده‌اند.

حافظیه
حافظیه

همچنین رنگ‌های استفاده شده در این بنا نمایانگر نمادی است که همانند رنگ فیروزه‌ای نماد بهشت و مانند رنگ قهوه‌ای نماد خاک می‌باشد. همچنین در قسمت زیر این گنبد یک سنگ مزار به اندازه ارتفاع ۱ متر مقرر شده است که مسبت به سطح زمین قرار دارد و بر روی آن اشعاری زیبا حکاکی شده می‌باشد.

قسمت رواق چهار ستونه (بیست ستون)

لازم است بگوییم که بر روی این رواق حدود ۲۰ ستون بلند و سنگی می‌باشد. اما باید بگوییم که حدوداً ۴ قسمت از ستون‌های وسط آن به زمان و دوران کریم خان بازمی گردد که به آن رواق چهار ستونه می‌گویند. در این مکان و قسمت زیرین آن یک آب انباری قرار گرفته شده است که باعث شده حیاط به دو قسمت شمالی و جنوبی نیز تقسیم شود. در قسمت سمت چپ آن اتاق‌هایی به چشم می‌خورد که به ارامگاه‌های افراد مهم مانند قوام السطنه که از سیاستمداران دوران پهلوی و قاجار است اختصاص داده شده است.

قسمت محوطه شمالی

در این قسمت از حافظیه ( آرامگاه حافظ) دو حوض مستطیل شکل به همراه درخت‌های نارنج مقرر شده است. در ادامه باید بگوییم که قسمت‌های بخش شمالی آن نمادی از ملکوت می‌باشد که تشکیل شده از ۸ در ورودی و خروجی می‌باشد. همچنین جالب است که این را بدانید وجود ۸ عدد آراگاه مرکزی در آن به معنای زمان و قرنی است که حافظ در آن دوران زندگی می‌کرده است. همچنین باید بگوییم این در نشان دهنده آن ۸ در در بهشت می‌باشد.آشنایی کامل با آرامگاه حافظیه شیراز و زیبایی های آن

معمار و طراح حافظیه چه کسی است؟

طراح و معمار حافظیه یکی از افراد شرق‌شناس بسیار بزرگی بود که به تمدن و تاریخ ایران علاقه بسیاری نشان می‌داد و به آن عشق میورزید. نام این شخص آندره گدار فرانسوی بود که در پاریس زندگی می‌کرد که یکی از فارغ التحصیلان دانشکده هنر‌های زیبا در آن کشور بود. حدوداً در سال ۱۳۰۷ هجری شمسی و به دعوت کردن دولت ایران به جهت آماده‌سازی و سازماندهی نمودن اداره کل باستان‌شناسی و نگهداری کردن از بنا‌های تاریخی این شخص به ایران آمد.

پس از اینکه این شخص حدود ۳۲ سال در ایران اقامت و زندگی نمود و از مدیریت و اداره کل عتیقات و همچنین ریاست دانشکده هنر‌های زیبا در تهران و از دیگر آثار تاریخی و زیبای ایران بازدید نمود ضمن اینکه اول یک فهرست از تمامی آن‌ها ارائه کرد و یک سری از اقدامات را درجهت نگهداری و حفظ کردن آن‌ها انجام داد به ساختن این بنای زیبا و معماری آن پرداخت.

در حال حاضر و در عص حاضر تکمیل شدن و ینا کردن این آرامگاه زیبا یعنی حافظیه که امروزه آن را مشاهده می‌نمایید که یکی از کار‌های بسیار ماندگار و زیبا این فرد می‌باشد که در طی آن مدت که در ایران اقامت داشت توانست از بنا‌های اصیل ایرانی و با وجود هنر و ابتکار عمل خود و همچنین ذوق وهنرش توانست این بنا را امروزه به عنوان نماد تاریخی بزرگ شهر شیراز به ثبت برساند.

آرامگاه حافظیه شیراز
آرامگاه حافظیه شیراز

جمع‌بندی

وقتی که به شیراز سفر می‌کنید یکی از مکان‌هایی که بیشتر گردشگران به قصد دیدن آن به این شهر می‌ایند آرامگاه حافظ و یا حافظیه می‌باشد. این مکان یعنی حافظیه مجموعه‌ای است که از قبرستان‌های عمومی و آرامگاه حافظ تشکیل شده است که از باغ‌های بسیار سر سبز و رنگارنگ و یک معماری بسیار زیبا تشکیل شده است. حافظیه یکی از مکان ها و جاهای دیدنی استان فارس محسوب می شود.

بنای زیبا آن از جمله گنبد آن و سنگ قب خواجه از تاریخچه بسیار و مفصلی برخوردار می‌باشد. در هر کجا از این آرامگاه غزل‌هایی زیبا از حافظ را مشاهده می‌کنید که بر روی در و دیوار‌های آن حک شده است. همچنین باید بگوییم که هر ساله افراد بسیاریپه از خارج و یا داخل کشور به این مکان بسیار دیدنی و تاریخی سفر می‌کنند. همچنین شیراز یکی از شهر‌های گردشگری مهم در ایران محسوب می‌شود که گردشگرات بسیاری را به سمت خود می‌کشاند.

ما در این مقاله از وب سایت گردیشه به معرفی آرامگاه حافظ و یا حافظیه و دیدنی‌های اطراف آن پرداخته ایم. ‌امیدواریم از خواندن این مقاله نهایت لذت را برده باشید.

پست های مرتبط

آشنایی با مرکز تجاری صدف

در شهر‌های استان کردستان و به خصوص سنندج، مرکز خرید و بازار‌های…

آشنایی با بازار بیجار

بازار‌ها به خصوص بازار‌های تاریخی علاوه بر اینکه یکی از مراکز خرید…

بهترین جاهای دیدنی کردستان در فصل بهار

کردستان یکی از بزرگترین شهرهای ایران است که به دلیل طبیعت بکر…

دیدگاهتان را بنویسید