معرفی مدرسه سعادت بوشهر

معرفی مدرسه سعادت بوشهر

استان بوشهر یکی از مهم ترین شهرهای جنوبی درایران است و مانند جزیره کوچکی است که از یک طرف توسط رشته کوه های زاگرس و از سه طرف به خلیج فارس محدود می باشد. این شهر در طول تاریخ و دوره های حکومتی مختلف از اهمیت زیادی برخوردار بوده و اتفاقات تاریخی و بزرگی در این شهر روی داده است که با خود آثار تاریخی زیبا و ارزشمندی در این شهر به جا گزاشته است که یکی از آن ها بوشهر نام دارد که یکی از آن ها مدرسه سعادت بوشهر است.

علاوه بر این بوشهر دارای جاذبه های طبیعی متنوعی است که بسیار زیبا هستند. از جمله جاذبه های گردشگری تاریخی بوشهر می توان به موزه دریانوردی بوشهر، منطقه محافظت شده نایبند، بندر سیراف، گنبد نمکی جاشک،عمارت ملک، آتشکده کوه موند، نخلستان های بوشهر و .. اشاره نمود.

بندر بوشهر در قرن نوزدهم میلادی در زمینه مسایل اقتصادی و فرهنگی به پیشرفت‌های چشمگیری دست یافت و معتبرترین بندر تجاری جنوب ایران شناخته شد. به همین لحاظ در آستانه‌ قرن بیستم میلادی در پوشش ظاهری آرام،‌ عرصه‌ تحولات فرهنگی مهمی شد.

در دوره تاریخی بوشهر در زمان قاجار بناهای زیادی در بوشهر ساخته شد که از بین آنها می توان به کاروانسرای مشیر الملک و مدرسه سعادت اشاره نمود. یکی از این جاذبه‌های تاریخی مهم و ارزشمند در این شهر مدرسه سعادت بوشهر است که اولین مدرسه مدرن در جنوب ایران محسوب می شود و از تحولات مهم فرهنگی این منطقه بوده است.

در ادامه این مقاله از سایت گردیشه با ما همراه باشید تا سفری به استان بوشهر و معرفی جاذبه تاریخی مهم دیدنی آن یعنی مدرسه سعادت داشته باشیم.

معرفی مدرسه سعادت بوشهر
معرفی مدرسه سعادت بوشهر

تاریخچه مدرسه سعادت بوشهر

مدرسه سعادت که به مادر مدارس ایران معروف شده است و بین تمام بناهای بافت قدیم بوشهر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، و در سال ۱۲۷۸ در زمان قاجار بنا شده است.

این مدرسه یکی از مهم‌ترین مراکز آموزشی آن زمان به شمار می‌رفت و نامش همانند مدرسه دارالفنون پرآوازه بوده است.

مدرسه سعادت در ابتدا ساخت به دست حاکم بوشهر به نام احمد خان دریا بیگی تاسیس و راه اندازی شد و افرادی مانند محمد باقر بهبهانی، شیخ عبدالکریم سعادت و برادرش محمد حسین سعادت اولین مدرسان حاضر در آن مدرسه بودند.

این مدرسه اولین مدرسه نوین در جنوب کشور محسوب می‌شد و تاثیر بسیارو مهمی در تحولات فرهنگی آن زمان در آن منطقه ایجاد نمود. بوشهر و بوشهریان بدین ‌گونه نهضت مدرسه سازی را در یک قرن پیش بدون تکیه به دولت قاجار در شهر خود آغاز کردند و مدرسه‌ای کاملا غیرانتفاعی را در قلب جنوب استان بوشهر به یادگار گذاشتند.

مدرسه سعادت بوشهر
مدرسه سعادت بوشهر

این مدرسه طی حیات صد ساله خویش دستاوردهای ارزشمندی را در عرصه تاریخ ایران خلق کرده است. استادان، نویسندگان، شاعران، معلمان، نمایندگان مجلس، سفیران و خدمت‌گزاران الهی را در خود پرورش داده و تعداد بسیاری از شهیدان انقلاب اسلامی و جبهه و جنگ را تقدیم ایران اسلامی نموده است.

مظفرالدین شاه حاکم آن زمان قاجار کمک‌های نقدی زیادی برای تاسیس مدرسه سعادت انجام داد از این رو مدرسه سعادت به سعادت مظفری نیز معروف شد. جالب است در این باره بدانید که در ابتدای تاسیس و راه اندازی این مدرسه بدخواهان و بدگویانی فراوانی داشت که آنجا را خانه‌ی شیاطین می‌نامیدند و آن را مرکز فساد می‌دانستند.

مردم بوشهر حاضر نبودند فرزندان خود را به مدرسه بفرستند و همیشه مورد انتقاد مردم واقع می‌شد  اما بعدها به تدریج فضای مدرسه از جنب و جوش و حضور پر شور دانش آموزان پر شد. امروزه مدرسه سعادت به عنوان یکی از جاذبه های تاریخی و فرهنگی بوشهر هر ساله مورد بازدید بسیاری از گردشگران واقع می‌شود.

از نام های دیگراین مدرسه می توان به مدرسه سعادت مظفری، مدرسه مظفری، دبیرستان سعادت، مادر مدارس جنوب ایران اشاره نمود.

میرزا محمد نصیرالحسینی که به فرصت الدوله‌ی شیرازی معروف است شاعر، نویسنده، نقاش، موسیقی ‌دان و ادیب اهل ایران بود در سال ۱۳۲۰ شعری در باب مدرسه می‌ سراید و این ابیات سه گانه را بر سنگ مرمر ثبت می نماید و آن سنگ را بر دیوار ورودی مدرسه قرار دادند.

شعر سروده شده از فرصت الدوله شیرازی در باب مدرسه سعادت

آمده این مدرسه قرین به سعادت، فرصت بنمود فکر و گفت به تاریخ

گشت مروج علوم را بارادت، نام سعادت نهاد با نیش از خیر

علم و ادب هر دو کرد روبز یادت، شد چو بپا این بنا بیمن و سعادت

مدرسه سعادت
مدرسه سعادت

فضای داخلی مدرسه سعادت

معماری مدرسه سعادت همانند بافت مرکزی شهر بوشهر زیبایی محصور کننده‌ای دارد. عملیات ساخت این مدرسه با هزار و ۵۰۰ مترمربع زیربنا و هزار و ۹۰۰ مترمربع فضای آموزشی و ۲۰ میلیارد ریال هزینه در سال ‍1393 آغاز شد و پس از ۱۸ ماه به پایان رسید.

وقتی به مدرسه  وارد می شوید و دیوار ورودی مدرسه را مشاهده کنید دراین قسمت سنگ مرمری نصب شده که همان  شعری که از فرصت‌الدوله شیرازی نقل شده روی آن حک شده.

این شعر را فرصت‌ الدوله در وصف مدرسه سعادت سرود که امروزه به‌ عنوان شناسنامه مدرسه از آن نگه‌ داری می‌شود. معماری و بافت مدرسه  مثل بافت مرکزی بوشهر جزئیات دیدنی‌ و تماشایی دارد. بافتی قدیمی همراه با در و پنجره‌های چوبی که در قسمت بالایی آن‌ها شیشه‌های رنگارنگی با دقت و ظرافت کنار هم چیده شده‌اند جلوه بسیار زیبایی به آن داده است.

ساختمان مدرسه به مجموعه فرهنگی تاریخی مدرسه سعادت بوشهر تبدیل شد و بخش جدید آن برای تحصیل دانش‌آموزان بوشهری است. درحال حاضر مدرسه سعادت دارای دو بخش است: بخش جدید و مختص دانش‌آموزان و بخش تاریخی فرهنگی.

بازدیدکنندگان می‌توانند از بخش تاریخی بازدید کنند. این بخش شامل اتاق‌هایی با عکس‌هایی از دانش‌آموزان و مفاخرآن زمان می‌شود.

همچنین گالری هنری سعادت در بخشی از مجموعه تاریخی فرهنگی مدرسه واقع شده است که علاوه بر تماشای صنایع دستی و هنری، می‌توانید از محصولات جذاب آن خریداری کنید و با خود به یادگار داشته باشید.

نکات بازدید از مدرسه سعادت

همه‌ روزه غیر از روزهای تعطیل می‌توانید به‌ صورت رایگان از مدرسه سعادت بوشهر دیدن فرمایید.

قبل از بازدید با گرفتن تماس از باز بودن مجموعه اطمینان حاصل کنید. با خرید محصولات بومی استان بوشهر، نقش موثری در شناخته‌ شدن هنرمندان محلی و رونق اقتصادی منطقه داشته باشید.

آثار تاریخی از سرمایه‌ های بشریت هستند.حفظ و نگهداری از آن ها امری بسیار واجب است پس قدر آن ها را بدانید و از وارد کردن هرگونه آسیب جدا خوداری فرمایید.

معرفی مدرسه سعادت بوشهر
معرفی مدرسه سعادت بوشهر

راه  دسترسی به مدرسه سعادت بوشهر

اهمیت این مدرسه برای بوشهری‌ها به حدی است که ۱۸ اسفند که سال ‌روز تاسیس آن را روز ملی بوشهر نام‌ گذاری کرده‌اند. مدرسه سعادت جزو یکی از آثار مهم و ارزشمند ثبت شده ملی ایران است. مدرسه سعادت یا مدرسه سعادت مظفری یکی از جاذبه‌های تاریخی بوشهر است که در محله کوتی و در خیابان امام این شهر قرار دارد.

در سفر خود به بوشهر بازدید از سایر دیدنی‌های بوشهر همچون عمارت کوتی، عمارت ملک، خانه دهدشتی و… را از دست ندهید.

جمع بندی

بوشهر یکی از استان های زیبای ایران در کرانه شمالی خلیج فارس می‌باشد که با سفر به این شهر می‌توانید علاوه‌ بر تماشای زیبای خلیج فارس از نزدیک و قدم زدن در ساحل نیلگون آبی آن از جاذبه ها و مکان های دیگر بوشهر که متعلق به دوره های مختلف تاریخی می‌باشد نیز دیدن کنید و آثار به یاد ماندنی تاریخ را به خوبی در نقطه به نقطه این استان گرمسیر جنوبی مشاهده نمایید.

مخصوصا مدرسه سعادت بوشهر که یکی از چشمگیر ترین آثار و جاذبه های دیدنی در دوره قاجار در این استان می باشد. اگر علاقه به گردشگری در ایران دارید و تمایل دارید با مناطق مختلف و جاذبه های گردشگری پیش از سفر آشنا شوید در سایت گردیشه در کنار شما هستیم تا با این مناطق زیبا بیشتر آشنا شوید.

پست های مرتبط

آشنایی با مرکز تجاری صدف

در شهر‌های استان کردستان و به خصوص سنندج، مرکز خرید و بازار‌های…

آشنایی با بازار بیجار

بازار‌ها به خصوص بازار‌های تاریخی علاوه بر اینکه یکی از مراکز خرید…

بهترین جاهای دیدنی کردستان در فصل بهار

کردستان یکی از بزرگترین شهرهای ایران است که به دلیل طبیعت بکر…

دیدگاهتان را بنویسید