صفحه اصلی > جاهای دیدنی بوشهر و جاذبه های گردشگری و مکان های تاریخی : آشنایی کامل با موزه رئیسعلی دلواری استان بوشهر

آشنایی کامل با موزه رئیسعلی دلواری استان بوشهر

آشنایی کامل با موزه رئیسعلی دلواری استان بوشهر

موزه رئیسعلی دلواری امروزه یکی از معروف‌ترین موزه‌های شهر بوشهر محسوب می‌شود. این موزه در گذشته خانه یکی از سرداران بزرگ ایران بوده که بعد از گذشت سال‌ها کاربری ان عوض شده و حال به یک موزه فعال و جذاب تبدیل شده است. این موزه در قسمت جنوبی شهرستان دلوار در استان بوشهر واقع شده است که سالانه پذیرای گردشگران و توریست‌های بی‌شماری می‌باشد.

بعد از زمان فوت سردار رئیسعلی دلاوری فرماندهان این سردار این خانه را به میراث فرهنگی ایران هدیه دادند. بعد از همه این اتفاقات این موزه به لیست فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته شد. این موزه در فاصله ۴۵ کیلومتر‌ی با شهر بوشهر قرار دارد که مساحتآن برابر است با چهار هزار متر مربع که سال ساخت این خانه در سال ۱۲۸۶ در دوران حکومت قاجاریه بر می‌گردد.

یکی از نماد‌های مشروطه که در خانه رئیسعلی دلاوری هم به وضوح دیده می‌شود، دیوار‌های کوتاه و سفید رنگ آن می‌باشد. سردار رئیسعلی در سال ۱۲۶۱ هجری شمسی در شهر دلوار چشم به جهان گشود. در سال ۱۹۱۵ میلادی زمانی که نیرو‌های بریتانیا به بوشهر آمدند تا ایران را تصرف کنند و بین کشور‌های خودشان تقسیم کنند این سردار میهن در چندین حمله با آن‌ها مقاله کرد و برای مدت ۷ سال فرمانده نیرو‌های جنوب ایرانی بود.

در این مقاله از وب سایت گردیشه به معرفی موزه رئیسعلی دلواری به همراه دیدنی‌های آن خواهیم پرداخت.

آشنایی کامل با موزه رئیسعلی دلواری استان بوشهر
آشنایی کامل با موزه رئیسعلی دلواری استان بوشهر

معرفی موزه رئیسعلی دلواری

تاریخچه اصیل خانه رئیسعلی دلاوری به دوران قاجار باز می‌گردد که در حال حاضر در جنوب شهر دلوار استان بوشهر واقع شده است. همچنین این خانه سردار که توسط فرماندهان و نوادگان رئیسعلی دلاوری به میراث فرهنگی اهدا شد آلان کاربری موزه را به خود گرفته و به عنوان موزه مردم‌شناسی به فعالیت خود ادامه می‌دهد و مردم هم با همین عنوان این مکان را می‌شناسد.

همانطور که گفته شد این خانه تقریباً در ۱۱۰ سال پیش بنا شد و مساحت آن چیزی حدود چهار هزار متر مربع می‌باشد. وسایل و‌اشیائی که در این موزه از آن نگهداری و محافظت می‌شود عبارتند از: لوازم و وسایلی که مردم و فرماندهان در دوران مبارزه‌های ضد استعماری ااستفاده می‌کردند و برخی تصاویری که آن دوران را به طور واضح برای مردم نشان می‌دهد.

تقریباً تمامی اتفاقات و جنگ‌هایی که در آن دوره توسط کشور انگلیس بر روی ایران پیاده شد را در این موزه می‌توانید ببینید، بخوانید و حس کنید. در دوران جنگ‌های انگلیس که بر علیه ایران بود تمامی جلسات و نقشه‌های جنگی ایران در منزل سردار رئیسعلی دلاوری برگزار می‌شد و به قولی دژ فرماندهان ان موقع این خانه بوده است.

هنگام ورود به این موزه می‌توانید کامل مشاهده کنید که در اتاق اول تندیس فرماندهان بزرگ و افراد تأثیر‌گذار در جنگ‌های ضد استعماری اعم از سردار رئیسعلی دلاوری گذاشته شده است. این اتقا از ارزش بالایی در گذشته برخوردار بود زیرا تمامس اسرار جنگی و دفاعی تمامی حرف‌های مهم در اتاق اول که متعلق به سردار و فرماندهانش بود، گفته می‌شد. سزدار رئیسعلی دلائری قبل از مرگش وصیت نامه‌ای تنظیم کرد که الان در حال حاضر این وصیت نامه به همراه چندین تمبر که از همان زمان برای ما باقی مانده است در این اتاق موزه نگهداری و محافظت می‌شود.

بخش‌های مختلف موزه رئیسعلی دلواری

هر مکانی که دارای بنا و سازه باشد از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است و موزه رئیسعلی دلواری هم از این قضیه مستثنی نمی‌باشد و دارای بخش‌های جذاب و متفاوتی می‌باشد که در ادامه این مقاله به معرفی بخش‌های مختلف آن خواهیم پرداخت.

در هنگام ورودی منزل رئیعلی دلاوری با محیطی سقف دار و ستون دار رو به رو خواهید شد. وروردی این سازه از جنس چوب می‌باشد که همراه خود دو لنگه دارد و از طراحی زیبا و ظریفی برخوردار می‌باشد. بعد از اینکه از ورودی مجموعه گذشتید وارد محیطی می‌شوید که دو طرف آن کاملاً متقارن با یکدیگر هستند و باهم برابرند. در وسط این محیط متقارن یک راهرو مانندی وجود دارد که ارتفاع آن از سطح زمین کمی کوتاه‌تر می‌باشد و سطح آن با اندازه سطح زمینی حیاط یکسان می‌باشد.

این موزه که در گذشته خانه سردار بوده است نماد زمان مشروطه و نگهداری از استقلال کشور بوده است و همچنان هم آن خانه را با همین نماد می‌شناسند. همانطور که گفته شد دیوار‌های بکار رفته برای ساخت این خانه از رنگ سفید و ارتفاعی نسبتاً کم ساخته شده است و در‌ها و پنجره‌هایی که برای این بنا استفاده شده و به کار گرفته شده از جنس چوب و با رنگ قهوه‌ای می‌باشد. زمانی که این دو رنگ سفید و قهوه‌ای کنار هم قرار می‌گیرند ترکیبی زیبا از خود به جای می‌گذارند.

آشنایی کامل با موزه رئیسعلی دلواری
آشنایی کامل با موزه رئیسعلی دلواری

این خانه چند بخش و احزا معروف و مهم دارد که این بخش‌ها عبارتند از: دو ستونی که در ابتدا مجموعه می‌توان دید با نام شه نشین شناخته می‌شود و ورودی خانه سردار رئیسعلی دلاوری که با نام هشتی برای همه عموم قابل شناخت می‌باشد. نکته جالبی که در ارتباط با دروازه ورودی خانه سردار وجود دارد این است که در بالای این سر در دو عدد شیر و یک دسته گل زیبا وجود دارد که ظبق گفته‌های تاریخ دان‌ها و تفسیر گران، مضمون این کتیبه مربوط به شعر زیر می‌باشد:

گشاده باد همیشه این درگاه به حق نشین الله‌لا‌اله‌الله

یکی از‌اشیا معروف موجود در خانه رئیسعلی دلاوری گلدان آن می‌باشد که بر زیر آن حک شده است: « یا مفتاح‌الباب». تزئینات این خانه به ساده‌ترین شکل ممکن می‌باشد و از لحاظ معماری و گچ بری‌های آن هم از ساده‌ترین الگوه‌ها استفاده شده است. نکته مهم و عجیب این است که بعد از گذشت این همه سال از آن زمان که رئیسعلی دلاوری فرمانده بود هنوز که هنوز است رد گلوله‌های بی‌شماری بر روی در چوبی این خانه وجود دارد.

بر روی ستون‌های این عمارت همانطور که گفته شد از گچ بری‌های ساده و پیش پا افتاده استفاده شده است از نقوش و تصاویر باغ‌های گل و درخت‌های نخل و… طراحی شده است. اتفاقی که جذابیت این اتقا را بیشتر کرده این است که منزل رئسعلی دلاوری از ۲۳ اتاق مجزا تشکیل و ساخته شده است که از این تعداد اتاق، هفت تا فقط مخصوص اسناد و مدارک مهم بوده است.

اگر شما به بازدید از این موزه به دلوار سفر کنید هنگامی که به داخل خانهو موزه رئیسعلی وارد می‌شوید در ابتدای در ورودی اتاق مخصوص رئیسعلی کتیبه‌ای بزرگ حک شده که بر روی آن این متن نوشته شده است:

( ز تیغ شیر خدا چو رواج شرع نبی شد از این سبب به همه مسلمین رئیس علی شد )

در زمانی که مذدم جنوب کشور با مستعمرین انگلستانی در جنگ بودند از ابزار آلات جنگی بسیاری استفاده می‌شد که در حال حاضر در موزه مردم‌شناسی سردار رئیسعلی دلاوری تعداد ۹۵ تا از آن‌ها نگهداری و محافطت می‌شود. از ۲۳ اتاق موجود در این موزه چیزی حدود ۱۷ اتاق آن مخصوص نگهداری از اسناد تاریخی و‌اشیا و وسایل تاریخی و قدیمی می‌باشد. در اتاق‌های دیگر این موزه به معرفی عکس‌ها نوشته‌ها و مکاتب تاریخی برجای مانده از گذشته پرداخته می‌شود و از آن‌ها نگهداری می‌شود.

دیدنی‌های اطراف موزه رئیسعلی دلواری

شهر دلوار در فاصله ۴۲ کیلومتری تا مرکز شهر بوشهر قرار دارد، افرادی که قصد سفر به این شهر را دارند و یا قصد دارند از دیدنی‌های این شهر بازدیدکنند و نهایت استفاده را ببرند ابتدا باید در مسیر خود در بوشهر توقف نمایند و از مسیر مشخص به سمت شهر دلوار حرکت نمایند. شهر دلوار دیدنی‌های زیادی دارد که هر کدام از آن منتظر حضور گرم شما گردشگران عزیز می‌باشد.

همانطور که می‌دانید مهم‌ترین مکان دیدنی این شهر موزه رئیسعلی دلواری می‌باشد که در اطراف این موزه دیگر مکان‌های دیدنی وجود دارد که در ادامه این مقاله به معرفی آن‌ها خواهیم پرداخت. مشاهده کردن لحظه طلوع و یا غروب خورشید از سواحل این شهر حسی تجربه ناپذیر می‌باشد. منظره‌ای که این شهر دارد در کمتر شهر‌های جنوبی می‌توانید لنگه ان را پیدا کنید.

آشنایی کامل با موزه رئیسعلی دلواری استان بوشهر
آشنایی کامل با موزه رئیسعلی دلواری استان بوشهر

غذا‌های محلی این شهر بسیار خوشمزه و لذیذ می‌باشد اما نکته مهم این است که در این شهر یک رستوران و غذا خوری بزرگ وجود ندارد بلکه با تعداد محد. دی غذا خوری آشنا می‌شوید که آن‌ها هم از فضای کوچک و سرو غذا‌های محدود و یا فست فودی برخوردار می‌باشد. شما می‌توانید برای غذا خوردن در یک محیط بزرگ و استاندارد به شهر بوشهر بازگشته و غذای مورد علاقه خود را صرف کنید.

در نهایت هم شما می‌توانید از یک خانواده دلواری درخواست کنید تا برای شما غذای محلی طبخ کنند. مردمان بومی دلوار به قدری مهمان نواز و خون گرم هستند که در جای دیگر کشور ایران این حجم از با صفایی و برخورد عالی از یک مردمان شهر را نمی‌توانید مشاهده کنید. برای همین اگر تمایلداشتید می‌توانید از مردم بومی آن شهر پختن غذا‌های محلی خودشان را طلب کنید. دیدنی‌های اطراف این موزه عبارتند از:

سواحل دلوار

مرزی طبیعی که محدوده بین شهر دلوار و دریای خلیج فارس وجود دارد سواحل دلوار نام‌گذاری شده است. اگر در سواحل این شهر بگردید به بخشی از ساحل می‌رسید که منطره‌ای زیبا دارد و مملو از نخلستان‌های کهنسالی می‌باشد که زیبایی ساحل و نمای منظره دریا را بسیار افزایش داده است. این منطقه دقیقاً پارک ساحلی شهر دلوار می‌باشد که یکی از جا‌های دیدنی این شهر محسوب می‌شود. شما می‌توانید رد این مکان برای ساعتی استراخت داشته باشید و از محیط لذت ببرید.

آشنایی کامل با موزه رئیسعلی دلواری
آشنایی کامل با موزه رئیسعلی دلواری

گورستان لنج‌های دلوار

لنج‌ها در قسمت مرزی دریا و ساحل همیشه یکی از مکان‌هایی بوده است که بسیاری از گردشگران و بازدید‌کنندگان علاقه زیادی به بازدید از اینطور مکان‌ها را دارند. در قسمتی از اسکله شهر دلوار اسکله‌ای وجود دارد که در آن چند لنج کهنه و فرسوده اما رنگارنگ وجود دارد که به رنگ یک دست آبی مانند دریا جلا و تنوع داده است و چند لنج سالم و قابل استفاده هم وجود دارد این مکان با نام گورستان لنج‌های دلوار در بین مردم بومی شهر و یا حتی مردم بوشهر شناسایی می‌شود.

ساعت بازدید و قیمت بلیط موزه

در ایام هفته به غیر از آخر آن یعنی روز‌های جمعه می‌توانید از موزه سردار زئیسعلی دلاوری از ساعت ۸ صبح تا ساعت ۱۸ عصر به صورت یک سره دیدن فرمائید و لذت ببرید. بهایی که برای ورودی به این موزه باید هر گردشگری پرداخت کند، به ازای هر نفر مبلغ ۲۵ هزار تومان می‌باشد اما این مبلغ برای اتباع خارجه و دیگر کردشگران خارجی متفاوت می‌باشد.

با وجود این که این خانه در همه ایام سال هجری شمسی باز می‌باشد اما بهترین زمان سفر به این شهر و در نهایت بازدید از این مکان جذاب فصل پائیز می‌باشد، زیرا در این فصل هوای گرم غالب در بهار و تابستان به حداقل خود رسیده و کمی هوا خنک و قابل تحمل شده است. شما می‌توانید در این فصل بیشتر از تایم‌های دیگر ا سفر خود به بوشهر و دلوار لذت ببرید.

آشنایی کامل با موزه رئیسعلی دلواری استان بوشهر
آشنایی کامل با موزه رئیسعلی دلواری استان بوشهر

جمع‌بندی

یکی از شهر‌های معروف‌بندی کشورمان ایران که با دریای خلیج فارس همسایه می‌باشد بوشهر نام دارد. این استان مملو از شهر‌های دیدنی و هر شهر آن سرشار از دیدنی‌های تاریخی، گردشگری و مکان‌های قدیمی می‌باشد. موزه سردار رئیسعلی دلاوری یکی از موزه‌هایی می‌باشد که در شهر دلوار استان بوشهر قرار دارد و سالانه پذیرای بسیاری از گردشگران و بازدید‌کنندگان عزیز می‌باشد.

شهر دلوار خود به تنهایی از قدمتی بسیار طولانی و تقریباً ۱۰۰۰ ساله برخوردار می‌باشد که عمر و طول این شهر را با زمان حکومت ساسانیان یکی می‌کنند. عواملی که این شهر را گردشگری و جذاب کرده چند چیر بیشتر نمی‌باشد که آن هم اعم از: نخلستان‌های بزرگ و سرسبز و بسیار قدیمی، بنا‌ها و مکان‌های تاریخی و دیدنی موجود در این شهر می‌باشد.

به جز مکان‌های دیدنی و گردشگری چیز مهم دیگری که این شهر از آن برخوردار می‌باشد، فرهنگ، پوشش، زبان وطرز سخن گفتن، خوش قلبی و مهربانی مردم بومی و غذا‌های خیلی خوشمزه محلی آن همان دستاورد مهم این دلواری‌ها می‌باشد.

موزه رئیسعلی دلواری یکی از جا‌های دیدنی استان بوشهر محسوب می‌شود. در این مقاله از وب سایت گردیشه به معرفی موزه رئیسعلی دلواری به همراه دیدنی‌های آن پرداخته‌ایم. ‌امیدواریم از خواندن این مقاله نهایت لذت را برده باشید.

پست های مرتبط

آشنایی با مرکز تجاری صدف

در شهر‌های استان کردستان و به خصوص سنندج، مرکز خرید و بازار‌های…

آشنایی با بازار بیجار

بازار‌ها به خصوص بازار‌های تاریخی علاوه بر اینکه یکی از مراکز خرید…

بهترین جاهای دیدنی کردستان در فصل بهار

کردستان یکی از بزرگترین شهرهای ایران است که به دلیل طبیعت بکر…

دیدگاهتان را بنویسید