در قسمت شمالی کشور ایران طبیعت بسیار زیبایی وجود دارد که تعداد بسیاری از جاذبههای گردشگری را در دل خود جای داده است. در استانهای مازندران و سمنان یک منطقه حفاظت شدهای به نام دودانگه در مرز این دو استان وجود دارد که با رفتن به آن مکان به گنجی ارزشمند دس پیدا خواهید کرد. یکی از بکرترین و زیباترین آبشارهای ایران آبشار اوبن میباشد. این آبشار در دامنه جبهه جنوبی در خط الراس نرو-خیر و همچنین در یکی از پناهگاههای حیاط وحش در دودانگه و چهاردانگه در شهرستانی به نام ساری مقرر شده است.
در زبانهای محلی اوبن به معنای زیرآب میباشد. این آبشار از یکی از چشمههای طبیعی سرچشمه گرفته شده است که در آخر به رودخانهای به نام شیرین رود و در نهایت تجن میریزد. در دل جنگلهای هیرکانی آبشاری به نام آبشار اوبن به چشم میخورد که شباهت بینظیری به یکی از قطعههای بهشت دارد. در ادامه این مقاله از وب سایت گردیشه به معرفی آبشار اوبن ویا همان آبشار بولا به همراه دیدنیهای آن خواهیم پرداخت.

معرفی آبشار اوبن
این آبشار در منطقه حفاظت شده در بولا که در استان مازندران است واقع میباشد. همچنین باید بگوییم که این منطقه در سال ۱۳۷۸ مورد حفاظت واقع شده است. در نزدیکی پارک ملی کیاسر و همچنین در هم مرز شدن با پناهگاههای حیاط وحش چهاردانگه و دودانگه این آبشار قرار گرفته است. لازم به ذکر است که این آبشار در میان جنگلهای انبوه و سر به فلک کشیده بسیار زیبایی قرار دارد. حتی این منطقه بولایی از طبیعتیییلاقی و کوهستانی بسیار جذابی برخوردار میباشد.
یکی از مکانهای دیدنی در ساری آبشار اوبن میباشد که در بخش دودانگه که در دهستان پشتکوه و روستای پل سفید در منطقه سنگده قرار دارد واقع میباشد.
آبشار بولا یک مرز طبیعی بین دو استان سمنان و مازندران میباشد. اگر با دقت به ارتفاعات اطراف بولا نگاه کنیم در یک طرف از استان سمنان اقلیمهایی فاقد گیاهان و خشک و در یک طرف دیگر زیبایی و سرسبزی استان مازندران را میبینیم. به خاطر اینکه جنگلهای سنگی در شمال کشور قرار دارند و همچنین وجود چشمههای آب زیاد و بارشهای فراوان و رودخانههای طغیان از آبها در آن وجود دارد.
همچنین آبشار بولا از همان مکانهای دیدنیای به حساب میآید که در استان مازندران واقع میباشد. در ۳۵ کیلومتری در روستای سنگده و همچنین در میان جنگلهای هیرکانی و در منطقهای بکر و سرسبز منطقهای به اسم بولا قرار گرفته است.
همچنین باید بگوییم که این آبشار در نزدیکی با جادهای قرار گرفته است که برای چوب برها و استفاده آنان از آن تأسیس شده است. یکی از سرسبزترین نقاطی که در جنگلهای هیرکانی به چشم میخورند جنگلهای سواد کوه میباشند که واقع در ارتفاعات البرز میباشند. بخاطر وجود همین علت است که آب و هوای شرجی در شمال آن خیلی کمتر احساس میشود.
این آبشارها به دلیل نزدیکی به یکی جاده زیبا به نام فیروز کوه-ساری از محبوبیت و توجه بسیاری در میان گردشگران و مسافران برخوردار میباشد. لازم به ذکر است که بگوییم فاصله این آبشار با تهران حدود ۲۶۰ کیلومتر میباشد و همچنین در ۶۵ کیلومتری با پل سفید واقع شده است. باید بگوییم که این ابشار منظره بسیار زیبایی را در خود جای داده است که شباهت زیادی به آبشار کبودوال در استان گلستان دارد.
این دو آبشار از چشمهها تغذیه میکنند. یکی از علتهایی که باعث شده آبشار بولا خاص و ویژه باشد این است که این آبشار خزهای و عریض میباشد. این آبشار یکی از آبشارهای دائمی در کشور میباشد که از چند آبشار تشکیل شده است. تماشا و دیدن کردن از انواع گونههای گیاهی که در اطراف آبشار به چشم میخورند یکی از تفریحات بسیار مهیج در این سفر میباشند.
مسیری که برای رسیدن به این آبشار باید طی کنید معمولاً جنگلی و شیب دار میباشد. اگر راه خود را در میانههای راه گم کردید میتوانید با گوش دادن به صدای آبشار مسیر رسیدن به آن را پیدا کنید. از نامهای دیگر این آبشار اوبن میباشد که در زبان مردم محلی نام این آبشار به معنای زیرآب میباشد.
وجود منابع آبی سبب به وجود آمدن چشمهها بسیاری در این منطقه میشود و همچنین این آبشار از چشمههایی که در بالای دست خود دارد تغذیه میکند.
این آبشار در فاصله ارتفاعی ۷۵۰ متری نسبت به سطح دریا قرار دارد. باید بگوییم که این منطقه از آب و هوایی معتدل و مرطوب برخوردار میباشد و شیبهای بسیار تندی را در خود شامل میشود. در طی مسیری که در راه رفتن به این آبشار هستید میتوانید از غذا خوریهایی که در روستای سنگده هستند استفاده نمایید همچنین شما میتوانید پس از اینکه به روستا وارد شدید وارد یک جاده جنگلی شوید.
حدود دو ساعت زمان میبرد تا از سنگده به آبشار برسید زیرا مسافتی ۳۷ کیلومتری را برخوردار میباشد و از آنجا که نمیتوان با سرعت زیادی این مسیر را پیمود این مقدار زمان طول میکشد. شما نیز میتوانید در طول راه از دیدن مناظر طبیعی و بسیار زیبای آن نهایت لذت را ببرید. همچنین در میانههای این راه به دشت خرمن جینگاه نزدیک میشوید که از مناظر بسیار زیبا و بکری برخوردار میباشد.
شما با قدم نهادن در این منطقه میتوانید ساعاتی را در استراحت در آن جا بگذرانید و از زیباییهای این طبیعت نهایت لذت را ببرید. پس از رسیدن شما به این دشت صدای دلنواز و دلنشین اب به گوشتان میرسد که با ماشین خود میتوانید در نزدیکیهای این آبشار قدم نهانید. فاصله جاده و آبشار از یکدگیر بسیار کوتاه میباشد. آبشارهای خزهای در بولا در دو طرف جاده جنگلی به چشم میخورند که زیبایی بسیار زیادی را در بر خود گرفتهاند. این منطقه یعنی بولا بسیار سرسبز و بکر میباشد بخاطر این موضوع است که امکانات تفریحی و رفاهی بسیار زیادی در آن وجود ندارد.

نوع پوشش گیاهی و جانوری در جنگل بولا
این منطقه از پوشش گیاهی بسیار زیبا و دیدنیای برخوردار است. این آبشار و اطراف آن از توسکا، شمشماد، گلابی وحشی، بلند مازو، آلوچه، گیلاس وحشی، ممرز، علافهای بومی و بوتهها میباشد. در ادامه و علاوه بر این موراد جوامع راش توس در این منطقه به چشم میخورد. نکتهای که در رابطه با سفر کردن به جنگلهای بولا باید رعایت کنیم این است که از پختن غذاهایی که بوی زیادی دارند خودداری کنیم.
زیرا که گونههای مختلف جانوری متفاوت و متنوعی در این منطقه زندگی میکنند که شامل گرگ، پلنگ، شغال، سمور گراز، روباه، سمندر تاجدار، کبک و کبک دری اشاره نمود که ممکن است برای شما خطرناک باشند. در هنگام مشاهده این آبشار باید سعی کنید که به زیستگاههای طبیعی این جانوران و گیاهان آسیبی نرسانید. همچنین لازم است با رفتن به این مکانها یک سری نکات ایمنی را رعایت فرمایید.
پیشنهاد میکنیم که دسته جمعی به این مناطق سفر کنید. همچنین بهتر است از پختن غذاهایی که بوی زیادی از خود دارند خودداری کنید که توجه گونههای جانوری را به خود جلب نکند.
سرچشمه آبشار بولا
یکی از رودهای معروف در یکی از منطقههای حفاظت شده بولا و در نزدیکی با روستای سنگده رودخانه اوبن میباشد که سرچشمه گرفتن آن از چشمه اوبن در یکی از منطقههای جنگلی بولا میباشد. در مسیری که این رود با خود در پیش دارد آبشارهایی را به وجود آورده که به آنها آبشارهای بولا و یا خزهای که در فاصله بسیار کمی از سرچشمه قرار دارد دیده میشود.
مسیر دسترسی به آبشار بولا
در اولین کاری که در هنگام مواجه شدن با آبشار بولا باید انجام دهید این است که خود را به سنگده برسانید. همچنین لازم است بگوییم که بهترین مسیر و راهی که از تهران برای رفتن به آبشار بولا وجود دارد مسیر جادهای در فیروز کوه میباشد.
در مسیر خود به یک دو راهی دست پیدا میکنید که پس از گذشتن از روستای بندلا و لمزر به نگهبانیای به اسم درکله میرسید که جز شرکتهای چوب بری میباشد و پس از این نگهبانی به روستایی به نام سنگده خواهد رسید. برای اینکه به آبشار بولا در ساری دست پیدا کنیم لازم است که از تنگه جاده سلیمان گذرکنیم.
این مسیر برای افرادی مناسب است که از سمت ساری به منطقه آبشار بولا میروند. در ادامه این راه و با گذر کردن از ساری به محمد آباد و یا فریم شهر خواهید رسید که پس از آن باید از روستای مجی و سودکلاً و دادکلاً گذر کنید تا به سنگده خود را برسانید. پس از گذر کردن از این روستا شما در سمت چپ خود شاهد روستای مینا خواهید شد. پس از اینکه به این روستا رسیدید ار همچنان این مسیر را ادامه دهید به منطقه بولا دست خواهید پیدا کرد که مسیر خاکی را در خود تشکیل داده است.
وسایل مورد نیاز برای سفر به آبشار بولا
هنگامی که میخواهید به آبشار بولا سفر کنید بهتر است فردی همراه شما باشد که قبلاً به آن منطقه سفر کرده باشد و یا یکی از افراد محلی در آن منطقه باشد. این منطقه در بیشتر روزهای سال مرطوب و بارانی است. یکی از وسایل مورد نیاز و واجب برای سفر کفش میباشد که هر طبیعت گردی باید آن را همراه خود داشته باشد.
برای رسیدن بهاین آبشار یو سری از راهها و شیبهایی وجود دارد که معمولاً لیز میباشد پس لازم است در این راه بسیار احتیاط داشته باشید. یک سری از وسایل مورد نیاز هنگام سفر به آبشار بولا باک بنزین پر، لاستیک یدکی، جعبه کمکهای اولیه، برف پاک کن و انواع خوراکیها و غذاهای مختلف میباشد. حتی از جمله دیگر وسایل مورد نیاز شما در این سفر داشتن چند دست لباس، آب آشامیدنی، کیسه خواب، چراغ قوه، پاور بانک و… میباشد.

بهترین زمان برای سفر به آبشار بولا
در همهی فصلهای سال طبیعت زیباییهای مخصوص به خود را دارد آبشار بولا هم از این ویژگیها خارج نیست. برای تمام مردم با توجه به هر نوع منطقه و اقلیمی که هستند بهترین زمانی که برای رفتن به بولا توصیه میشود در اردیبهشت تا شهریور ماه میباشد.
سفر کردن به آبشار بولا در فصلهای زمستان و پاییز کمی سخت میشود. در فصل بهار منطقهی بولا فضایی بسیار زیبا و تماشایی را با خود در بر دارد. درختان در فصل بهار به اوج زیبایی خود میرسند همچنین در فصل تابستان آب و هوای خنک و بسیار متنوعی وجود دارد که گرمای دلچسب و دلنشینی را به افراد میبخشد. همچنین آب تنی کردن در گرمای تابستان در کنار آبشار بولا بسیار خاطرهانگیز میباشد.
در فصل پاییز این آبشار رنگهای بسیار زیبایی را به خود میگیرد و همچنین در فصل زمستان سفر کردن به این منطقه کمی سخت میشود و عاشقان واقعی آن را به خود میطلبد. اما چهرهی سفید زمستانی این آبشار در زمستان منظرهی خاصی را برای افراد به ارمغان میآورد. بهترین زمان سفر به آبشار بولا در اردیبهشت تا شهریور ماه میباشد. برای اینکه زیبای این طبیعت زیبا را حفظ کنید به شما توصیه میکنیم که از ریختن هر گونه زبالهای در این طبیعت خودداری کنید با مراقبت کردن از این طبیعت بکر و زیبا میتوانیم این میراث زیبای طبیعی را برای نسلهای آیندهی خودمان حفظ و نگهداری کنیم.
امکانات تفریحی در اطراف آبشار بولا
از تفریحاتی که در اطراف آبشار بولا میتوانید استفاده کنید میتوان به کوهنوردی، پیک نیک، جنگل پیمایی، عکاسی، درهنوردی، آب تنی و… اشاره نمود. کوهنوردی در قسمت بالای آبشار بسیار لذت بخش و جالب خواهد بود در این مسیر آبشارهای بسیاری را خواهید دید البته شیب زیادی که در هر منطقه وجود داره و میزان لغزندگی مسیر میتواند برای شما خطرناک باشد.
آبشارهای متعددی در پایین دست آبشار و در ادامهی مسیر رودخانه وجود دارند که بدون داشتن تجهیزات مخصوص به کوهنوردی رفتن به آنجا کمی خطرناک میباشد. از دیگر تفریحات بسیار جالب و جذاب در آبشار بولا میتوان به جنگل پیمایی اشاره نمود.
مکانهای دیدنیهای اطراف آبشار بولا
هنگامی که میخواهید به آبشار بولا سربزنید میتوانید از دیگر جاذبههای تفریحی در اطراف آن بهرهمند شوید. که در ادامه به معرفی برخی از دیدنیهای این منطقه اشاره خواهیم داشت.
جنگل بولا
این جنگل بخشی از جنگلهای باستانی در دوره هیرکانی میباشد. قدمت این جنگل به ۴۰ میلیون سال پیش باز میگردد که از دوران عصر یخبندان تا به الان به جا مانده است. این جنگل حیات وحش کمیابی را به خود اختصاص داده است که به تنهایی خود میتواند یکی از مقاصد گردگشگری باشد. این منطقه از دونوع زیستگاه آبی و جنگلی و تعداد بسیاری از چهارپایان و جانوران را در خود شامل میباشد که در میزان طول روز در یک سری از بخشهای متراکمی از جنگل پنهان شدهاند و در شب به شکار و چرا کردن مشغول میباشند.
پارک ملی کیاسر
این پارک در یک منطقه کوهستانی بکر و جنگلی واقع میباشد که شامل گونههای مختلف گیاهی مانند بلوطآوری و سرخدار میباشد که در آنجا رشد میکنند. همچنین این مکان یکی از زیستگاههای مهم جانوری محسوب میشود که یک سری از جانورانی مانند روباه، مارال، پلنگ، گربه وحشی، سمور، راسو، خرس قهوهای و… میباشد.

پناهگاه حیات وحش چهاردانگه
این پناهگاه در نزدیکی با پارک ملی کیاسر مقرر شده است که در هنگام بازدید از این مکان شما نیاز به گرفتن مجوز ندارید. لازم است بگوییم که پرنده نگری و جنگل نوردی از تفریحات بسیار مفرح در این منطقه میباشد.
منطقه حفاظت شده پرور
این منطقه در دل خود صخره، جنگل، دشت و تپه ماهور را دارد. در این منطقه دو اقلیم به یکدیگر اتصال پیدا میکنند و به دلیل وجود تنوع گیاهی و جانوری آن جز یکی از شاهکارهای طبیعت میباشد.
روستای میانا
این روستا در نزدیکی با آبشار بولا قرار گرفته است. در این روستا یک پشمه به نام چشمه اشک وجود دارد که یکی از زیباترین چشمههای موجود در ایران میباشد.
روستای سنگده
این روستا در نزدیکی با سه شهر سمنان، ساری و تهران قرار دارد. وجود چشم اندازهای جنگلی و کوهستانی منظره این روستا را بسیار خاص و دلپذیر کرده است.

جمعبندی
یکی از بکرترین و زیباترین آبشارهای ایران آبشار اوبن در ساری نام دارد. این آبشار واقع در جنگلهای دودانگهای در شهر ساری میباشد. منطقه دودانگی منطقهای جنگلی و کوهستانی میباشد که در قسمت جنوب شرقی ساری واقع است. همچنین این منطقه یکی از مناطق حفاظت شده محسوب میشود. کلمهی اوبن در زبان محلی به معنای زیرآب میباشد. شکل ظاهری این آبشار تمام خزهای میباشد همچنین ارتفاعی که این آبشار دارد ۱۷۰۰ متر میباشد.
هنگامی که این آب جاری میشود در ابتدا به شیرین رود و پس از آن به رودخانه تجن راهی میشود. این آبشار نمای بسیار زیبا و دیدنی دارد که از پوششهای جانوری و گیاهی بسیار خاصی برخوردار است. این آبشار از جاهای دیدنی در استان مازندران به حساب میآید. در این مقاله از وب سایت گردیشه به معرفی آبشار اوبن و دیدنیهای آن پرداختهایم. امیدواریم از خواندن این مقاله نهایت لذت را برده باشید.